Des de l’any 2010, la Comissió Europea atorga cada any el premi a la “Capital Verda Europea”. Aquest any 2013, l’escollida ha estat Nantes, una ciutat amb una àrea metropolitana de  més de 600.000 persones situada a l’oest de França.

Hem decidit investigar què ha fet Nantes per a ser escollida “Capital Verda Europea”. Ens hem centrat en la seva política sobre l’ús de bicicletes a la ciutat i les estratègies de promoció.

La web de la Comissió Europea  ens explica que durant els 10 últims anys, Nantes ha reduït el transport en automòbil privat. La ciutat francesa ha cregut oportú donar prioritat al transport públic i incrementar les infrastructures per afavorir l’ús bicicletes. Entre els any 2007 i 2008, es van dedicar 100.000€ a ajudar les institucions relacionades amb la promoció de la bicicleta.

Les dades ho demostren:

1) Els quilòmetres totals de carril bici van passar de 225 a 376 entre el 2001 i el 2009. Des d’aquell any, qualsevol remodelació de l’espai urbà incorpora zones de carril bici. També han creat les zones de 30km/h, per tal de fer més segura la conducció amb bicicleta i el desplaçament a peu.

2) Han iniciat tres serveis pels ciutadans relacionats amb el ciclisme:

– “Vélocampus”. Lloguer de bicis i reparacions i passejades pels estudiants de la universitat. L’oferta ha quedat curta i l’organització adquirirà 400 bicis noves i incrementarà el suport logístic als usuaris.

– “Ville à Vélo”. Facilitats pels turistes que visiten la ciutat i volen fer-ho amb bici

– “Bicloo”. El Bicing de Nantes: es pot contractar per un any o per nombre de viatges. Actualment tenen 89 estacions i 790 bicicletes. Planegen tenir 10 estacions i 90 bicis més. Hem fet la comparativa amb el Bicing. Barcelona disposa de 420 estacions i 6.000 bicis.

3) Tenen 5.600 places de pàrquing per a bicis repartits en 700 espais diferents.

Gràcies a les accions que us hem explicat (i, segur molta dedicació dels implicats), les estadístiques de la ciutat mostren que el nombre d’usuaris de la bicicleta ha incrementat un 11% des del 2006. L’any 2012, 46.000 quilòmetres eren recorreguts diàriament en bicicleta i duraven, de mitjana, 13 minuts. Aquest temps coincideix amb el viatge mitjà de la gent que fa servir el Bicing (13,5 minuts).

Un fet que ens ha semblat interessant, és l’adopció d’un pla d’ajuda a la compra de bicicletes elèctriques per part de l’ajuntament de la ciutat. Els empleats involucrats en plans de mobilitat, rebran 200€ per tal de fer realitat la compra d’una bicicleta elèctrica.

És evident que totes aquestes iniciatives no tenen un efecte immediat en els hàbits de la gent però poc a poc la consciència dels ciutadans va canviant. Una altra dada positiva és que des del 2001 al 2009 els desplaçaments en cotxe privat han baixat un 5% malgrat que hi ha més gent que s’ha de desplaçar per anar a treballar ara que 10 anys enrere.

Des dels blog de UUALK volem animar a les institucions del nostre país a fer un pas més cap a mesures com les de la ciutat de Nantes. Estem convençuts que les bicicletes elèctriques poden jugar un pes important en la reinvenció del model de mobilitat urbana. Mai  no és tard!

Gràcies per seguir-nos!
Equip UUALK